آزمایش پاپ اسمیر

  • 2023-02-26T11:58:00+03:30

پاپ اسمیر یک روش غربالگری آزمایشگاهی برای شناسایی افرادی که در معرض خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم بوده و فاقد علامت خاصی هستند، می‌باشد.

این سرطان در اثر تغییر و رشد بیش از اندازه سلول‌های دهانه رحم بروز می‌یابد.

در موارد پیشرفته، این سلول‌های سرطانی می‌توانند به سایر اندام‌های بدن نیز گسترش یابند. برای انجام این تست نمونه‌گیری از سلول‌های پایینی دهانه رحم (قسمت فوقانی واژن) انجام می‌شود.

تست پاپ اسمیر به هیچ عنوان تست تشخیصی برای سرطان دهانه رحم نیست و تنها روشی برای ارزیابی سلامت دهانه‌رحم (قسمت پایینی رحم) فرد می‌باشد.

از چه سنی انجام غربالگری تست پاپ اسمیر توصیه می‌شود؟

درصورت داشتن رابطه جنسی، غربالگری تست پاپ اسمیر از سن ۲۱ سالگی شروع شده و با توجه به صلاحدید پزشک نسبت به وضعیت فرد انجام مجدد این تست یک تا سه سال بعد توصیه می‌شود.

پس از ۶۵ سالگی درصورت منفی بودن نتایج تست‌های پیشین نیازی به انجام مجدد غربالگری نمی‌باشد.

از طرفی انجام این تست برای زنان زیر ۲۰ سال توصیه نمی‌شود زیرا ابتلا به سرطان دهانه رحم در این گروه بسیار نادر است.

طبق آمار، کمتر از یک مورد در هزارمورد سرطان دهانه رحم در دختران ۱۵ تا ۱۹ سال رخ می‌دهد.

در صورت داشتن سابقه ابتلا به سرطان دهانه رحم، ابتلا به عفونت HIV و ضعف سیستم ایمنی ممکن است فرد نیاز به غربالگری مکرر در فواصل زمانی کوتاه‌تری داشته باشد.
چه زمانی باید آزمایش پاپ اسمیر انجام شود؟
این آزمایش نباید در دوران قاعدگی انجام گیرد، می‌توان تست را پیش از دوران قاعدگی و یا پس از آن انجام داد.

اما بهترین زمان برای انجام این تست اواسط سیکل قاعدگی می‌باشد. (یک چرخه طبیعی قاعدگی معمولاً ۲۸ روز به طول می‌انجامد و بهترین زمان انجام دو هفته پس از اولین روز قاعدگی خواهد بود).

نحوه نمونه گیری آزمایش پاپ اسمیر:

نمونه‌ گیری این آزمایش تنها چند دقیقه به طول خواهد انجامید و انجام آن معمولاً دردناک نخواهد بود.

درصورتی که فرد پیش از انجام تست مثانه خود را تخلیه کند ممکن است احساس ناراحتی کمتری داشته باشد.

پزشک معالج با استفاده از وسیله ای به نام اسپکولوم واژن را باز کرده به طریقی که دهانه رحم قابل رویت باشد، سپس با استفاده از براش از اطراف و داخل دهانه رحم نمونه برداری می‌کند.

پیش از انجام تست پاپ اسمیر چه مواردی باید رعایت شود؟

پرهیز از داشتن رابطه جنسی ۲۴-۴۸ ساعت پیش از انجام آزمایش

عدم استفاده از تامپون

عدم استفاده از لوبریکانت‌های واژینال

عدم استفاده از کرم، شیاف، پودر، اسپری یا داروهای داخل واژن

چه عواملی می‌توانند بر عدم صحت جواب آزمایش پاپ اسمیر تاثیر بگذارند؟

ناکافی بودن تعداد سلول‌ها در نمونه

تعداد پایین سلول‌های غیرطبیعی

استتار سلول‌های غیرطبیعی توسط سلول‌های خونی یا سلول‌های ملتهب

نتایج احتمالی آزمایش پاپ اسمیر:

طبیعی(Normal): درصورتی که جواب آزمایش به صورت طبیعی(یا منفی) گزارش شود، به معنی عدم مشاهده تغییرات بخصوصی در سلول‌های دهانه رحم می‌باشد، اما فرد همچنان نیاز به انجام تست پاپ اسمیر در آینده را خواهد داشت.

نامشخص(Unclear): ارائه این جواب آزمایش می‌تواند نشان دهد که سلول‌های دهانه رحم غیرطبیعی هستند اما این تغییر ممکن است به دلیل ویروس HPV نبوده و علل دیگری مانند بارداری، یائسگی یا عفونت می‌تواند مسبب آن باشد. در این شرایط آزمایش HPV می‌تواند به تشخیص بهتر کمک کند.

غیرطبیعی(Abnormal): این جواب آزمایش به معنای یافتن تغییراتی در سلول‌های دهانه رحم می‌باشد، اما این تغییرات لزوماً به معنی سرطان دهانه رحم نیست.

این تغییرات به احتمال زیاد ناشی از ویروس HPV بوده و شامل درجات متفاوتی است که برحسب میزان خطر با اصطلاحات مختص به خود بیان می‌شوند.

پزشک برای تشخیص بهتر می‌تواند از آزمایش‌های اختصاصی HPV و یا ارجاع به کولپوسکوپی و نمونه برداری از بافت رحم استفاده کند.

چرا بهتر است آزمایش پاپ اسمیر به همراه آزمایشHPV انجام شود؟

پاپ‌ اسمیر به طور معمول آزمایشی جهت بررسی تغییرات ناشی از اثرات مخرب آلودگی به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) می‌باشد.

این ویروس شایع‌ترین عفونت انتقالی از راه تماس جنسی می‌باشد. HPV می‌تواند نواحی مختلف دستگاه تناسلی زنان و مردان را آلوده سازد.

همچنین نواحی دیگر بدن از جمله دهان و گلو نیز می‌توانند توسط این ویروس‌ درگیر شوند بنابراین برای زنانی که بیشتر در معرض سرطان دهانه رحم هستند و ممکن است انجام تست پاپ اسمیر به همراه تست HPV توصیه شود.

در اغلب موارد، سیستم ایمنی بدن باعث از بین رفتن ویروس HPV شده و تنها تعدادی از انواع پرخطر این ویروس می‌توانند منجر به سرطانی شدن سلول‌های دهانه رحم گردند. سرطان دهانه رحم را می‌توان با توجه به ظهور علائم شناسایی و از عواقب جدی آن جلوگیری کرد در نتیجه تشخیص زود هنگام آن شانس درمان را افزایش خواهد داد.